logo_gjertruds

Upcoming events

12/10 (fredag)
Folkemusikk scena ,Larris scene m Britt Synnøve Jo
Førde

13/10 (Lørdag)
Ørsta kulturhus,m Britt Synnøve Johansen
Ørsta
Gjertruds.no © 2018
Reviews »

Concert reviews

"...låter som en sigøynersk storm når de trår til. Fort og heseblesende, med fingerferdigheter som enhver sjonglør måtte misunne dem. Men i neste øyeblikk låter de smektende og innsmigrende, så tilhørerne sjarmeres i senk. Med to ungarere, fem nordmenn og musikk fra Russland, Ungarn og Romania utgjør de en feiende frisk flernasjonal gjeng som presenterer musikken sin med masse humør, samtidig som de tar oppgaven særdeles alvorlig."
- OLAV GRAASVOLD I VARDEN, 15.03.2012,
Etter CD-lanseringskonsert på Ibsenhuset, Skien

"Haugesundske Gjertrud Økland og hennes orkester laget et trøkk og en slik stemning i lokalet at det kun var å gi seg ende over. Med øst-europeisk musikk, fra Russland, Romania og Ungarn tok de den fullpakkede salen med storm - og orkan i kastene. Heftig, heftig."
- SVEIN O. HANSEN, KARMSUND, 31.10.2008,
ETTER KONSERT UNDER KULTURNATT, HAUGESUND

"Vill, vakker, lekende, temperaments­full, melankolsk og lengtende”. Slik beskrives sigøynermusikken, og slik låt også tonene som Gjertruds sigøyner­orkester tryllet fram for en fullsatt foajé i Stavanger konserthus i går."
- ROGALANDS AVIS, 15.10.2007,
ETTER KONSERT I STAVANGER KONSERTHUS

"Det var en deilig samspilt gjeng som sprudlet av musikkglede. Det var et ensemble som spilte denne spesielle og spennende musikken mye bedre enn orkestre vi som turist har hørt når vi har vært på besøk i Øst-Europa."
- BODVAR LOTSBERG I ØSTLENDINGEN, 27.10.2000,
ETTER KONSERT PÃ… ELVARHEIM I ELVERUM

"… en gjeng som musiserte noe aldeles medrivende intenst, følsomt og teknisk overdådig… "
- FEDRELANDSVENNEN, 17.11.1999,
ETTER KONSERT I MUSIKKENS HUS, KRISTIANSAND

"Av og til føltes det som om det var et helt symfoniorkester på scenen, men Gjertruds Sigøynerorkester består kun av seks musikere."
- SØRNETT, 17.11.1999,
ETTER KONSERT I MUSIKKENS HUS, KRISTIANSAND

"Det haglet med superlativer etter konserten. En representant for fag-foreningen takket for "magisk musikk fra magiske venner, en musikk som ikke kjenner noen grenser."
- SVALBARDPOSTEN, 07.11.1997,
ETTER KONSERT I DET RUSSISKE GRUVEARBEIDERSAMFUNNET I PYRAMIDEN

"Lytt og bli glad. "
- ASKER OG BÆRUM BUDSTIKKE, 27.10.1997,
ETTER KONSERT PÃ… MUSIKKFLEKKEN I SANDVIKA

"Gjertrud Økland er verken psykolog eller psykiater. Likevel kan hun løfte sine klienter fra sorgtung depresjon til jublende latter og applaus i løpet av fem minutter.
- De 350 tilskuerne fikk en leksjon i østeuropeisk sigøynermusikk de neppe glemmer den første uken.
- Stykkene har stort sett det til felles at de begynner mørkt og smektende sentimentalt for så å stige i tempo til det feiende ekstatiske før det hele ender PANG! Presist midt i fleisen på tilhøreren. , JUNI 1993, "

- BERGENS TIDENDE, 10.06.1993,
ETTER KONSERT UNDER FESTSPILLENE I BERGEN

CD reviews

"Pirrer kolossalt
Du skal være bra sidrumpa og rimelig fiendtlig innstilt for ikke å bli revet med når det dras i gang russiske, rumenske og ungarske folke- og romanitoner. Sigøynermusikk er ikke én sjanger, men grunntonen og måten å spille på kjenner man igjen. Her er lidenskap, enten det er høyintensive rytmer eller smertefull melankoli. Kort sagt et knallalbum!"

- PER IVAR HENRIKSBØ I GUDBRANDSDØLEN, 19.04.2012,
Om Nordisk sigøyner - m terningkast 5

"Store følelser, hurtige temposkifter og grasiøst spill er en kort oppsummering av «Nordisk sigøyner». Gjertruds Sigøynerorkester (...) imponerer med et fascinerende samspill som kan ta pusten fra en hver."
- VERONIKA SØRUM I ADRESSEAVISEN, 18.04.2012,
Om Nordisk sigøyner - m terningkast 5

"Stemningen spenner fra det stille til det ville, fra vemod til jubel. (...) Herlig, herlig, alt sammen."
- GEIR HOVENSJØ I ØSTLENDINGEN, 17.04.2012,
Om Nordisk sigøyner - m terningkast 5

"Resultatet er stødig, sårt og energisk."
- ROLV CHRISTIAN TOPDAHL I STAVANGER AFTENBLAD, 15.04.2012,
Om Nordisk sigøyner

"Siden 1989 har denne gjengen drevet kulturell brubygging.(...)På denne plata viser musikerne at de mestrer sjangeren til fulle. Det er nydelig reint og presist, uten å miste intensitet i følelsene, som jo skal flomme. Enten det er rumensk, ungarsk eller russisk tradisjonsmusikk, det er framført på en måte som gjør at vi er glade for at disse musikerne har gjort det til en oppgave å bygge disse bruene."
- MARIANNE LYSTRUP I VÃ…RT LAND, 12.04.2012,
Om Nordisk sigøyner

"Velklinkende ambassadører
Du vil «kjenne» musikken likevel. Den berører. Selvsagt også fordi den blir fremragende framført."

- HELGE OTTESEN I VARDEN, 04.04.2012,
Om Nordisk sigøyner - m terningkast 5

"I enda større grad enn tidligere gør de til kjernen av sin utvalgte musikktradisjon, og utviser en lidenskap til musikken som slår virtuose gnister. "
- MODE STEINKJER I DAGSAVISEN, 03.04.2012,
Om Nordisk sigøyner

"Gjertrud Økland og hennes kolleger leverer musikk som er innsmigrende og romantisk så vel som virtuos, kraftfull og energisk.(...)"Nordisk sigøyner" understreker at dette er en gjeng feinsschmeckere som har musikken godt under huden."
- ANNE-LISE SURTEVJU I TELEMARKSAVISA, 03.04.2012,
Om Nordisk sigøyner - m terningkast 5

"Vitalitet og masse energi."
- TRULS HORVEI I HAUGESUNDS AVIS, 28.03.2012,
Om Nordisk sigøyner - m terningkast 4

"Den sjette CD-en er en perle, levert av meget dyktige musikere (...)Spillestilen er helt unik og platen framstår som meget autentisk. Med forbausende temposkiftninger kommer både livslysten og melankolien fram."
- PAULA BJERTNES I HAMAR ARBEIDERBLAD, 27.03.2012,
Om Nordisk sigøyner - m terningkast 6

"Alt er vittig, vakkert og fenomenalt godt spilt, og det er velsignet upretensiøst, til tross for all den historien Asheim lekent setter i bevegelse."
- ERLING SANDMO I MORGENBLADET, 21.01.2011,
Om Mazurka - Remaking Chopin

"NRKs anmeldere av klassisk musikk har avsagt sin dom: Her har du årets ti beste plater, med blant andre Sigurd Slåttebrekk, Leif Ove Andsnes og Gjertruds Sigøynerorkester! [...] En stivnet klassisk tolkning av klassisk musikk er fremherskende idag. Brudd med denne bør derfor uten videre applauderes. Er bruddet til og med rørende, som her, er grunnen til applaus desto større."
- Aftenposten, 09.12.2010,
Om Mazurka - Remaking Chopin

"Resultatet er en uvanlig fargesterk blanding av det man muligens kan kalle sigøynersk melankoli, europeisk dannet romantikk og nordisk friimprovisatorisk nytelse"
- ASTRID KVALBEIN I AFTENPOSETN, 25.10.2010,
Om Mazurka - Remaking Chopin m terningkast 5

"for en god ide, og for noen flotte øyeblikk!"
- STÃ…LE WIKSHÃ…LAND I DAGBLADET, 22.10.2010,
Om Mazurka - Remaking Chopin m terningkast 4

"Dette er Asheim på sitt beste.[...] Det eksperimenterende samarbeidet med Gjertruds sigøynerorkester er det all grunn til å merke seg. Også hvor idiomatisk og autentisk dette orkesteret er i stand til å spille. Bare sammenlign med sigøynerorkestre i Budapest eller Heviz neste gang du er på kurbadopphold!"
- ARNFINN BØ RYGG, STAVANGER AFTENBLAD, 11.10.2010,
Om Mazurka - Remaking Chopin m terningkast 5

"Med hjelp av sigøynerorkesteret, bearbeider han dem med en samtidskomponists øre for detaljer og kontraster og improviserer over dem lekende som en folkemusiker og introvert som en jazzartist.[...] For Asheim er dette en vellykket, kreativ komposisjonsøvelse som også åpner opp for lytteren uroen i det melankolske i originalene. "
- HELGE OLSEN, BERGENS TIDENDE, 06.10.2010,
Om "Mazurka - Remaking Chopin" m terningkast 5

"De går løs på Chopin med alle knep. På noen av kuttene gjenkjennes melodien bare så vidt, her er det bokstavelig talt fritt spillerom. Impulser fra sigøyner- og balkanmusikk dominerer. Her regjerer stillhet og bråk, kontraster og villskap."
- GEIR HOVENSJØ, ØSTLENDINGEN, 05.10.2010,
Om "Mazurka - Remaking Chopin" m terningkast 5

"Resultatet er oppsiktsvekkende. Du hører hele tiden at de kjente tonene og vendingene til Chopin ligge under, men samtidig er det tilføyd noe helt nytt. Det er heller ikke anvendt noe jåleri med å "folkeliggjøre" Chopin på noe vis. Her er det ganske enkelt snakk om å la musikken tale sitt eget språk og utvikle improvisasjon og tolking underveis.[...]Absolutt vellykket!"
- KJELL MOE, KULTURSPEILET, 04.10.2010,
Om Mazurka - Remaking Chopin

"...det er befriende når noen våger åpne for andre tradisjoner og hente inn de sterke uttrykk, de store fakter, de overveldende følelser som bærer festen i seg, og stoltheten. Og sorgen og lengselen. Gjerne samtidig.(...)står Gjertruds Sigøynerorkester fjellstøtt og dansende som formidlere av muikalske tradisjoner som ikke må glemmes. Hele tiden er Øklands fiolin helt sentral i lydbildt, vemodsvakker, sår og jublende. "
- TARALD AANO I STAVANGER AFTENBLAD, 01.10.2004,
Om Jeg er på vandring

"...et orkester som ville satt drammen fast i halsen på kundene i enhver anstendig kneipe i Budapest eller St. Petersburg, og igjen må jeg bare melde pass og gi meg ende over. Hennes ungarske og russiske sanger er fremført med stort patos og stor bravur (...) og ikke en eneste gang henfaller de til kitsch eller intellektuell flinkhet. Med andre ord holdes hele tiden følelsen sentralt i musikken, og da må jeg innrømme at av dette får jeg aldri aldri nok."
- PULS, 05.11.1996,


"Gjertruds Sigøynerorkester holder høy standard. Musikerne briljerer med solid teknikk - og tolkningene blir heller ikke krampaktige eller overforsiktige. Orkesteret (...) slår seg definitivt løs."
- STAVANGER AFTENBLAD, 00.10.1996,


"- Härlig norsk Zigenarorkester.
- Om förebilder står at läsa i konvolutet: "Det finns fortfarande ungerska zigenarrkestrar som förenar mesterlig teknik och briljans med folkmusikalisk urkraft och temperament." Det hörs på skivan att Gjertruds Sigøynerorkester har ett värdigt mål för sin verksamhet."

- LARS MOBERG I LIRA NR. 5, 00.00.1996,Sida er laga av Jon Solberg

News